TEMOFESZT 2015 – Látnivalók, kiállítóink

cropped-Reklámanyag-12.jpgA TEMOFESZT, vagyis Közép és Kelet Európa legnagyobb vasútmodell kiállítása 5.000 m2-en, közel 30 terepasztallal és 130 kiállítóval, szinte minden méretarányban és építési nagyságban látható működő vasútmodellekkel várja az érdeklődőket 2015. október 9. és 11. között (immár hetedik alkalommal) a Magyar Vasúttörténeti Parkban.

Az idei fesztivál nemzetköziségét a külföldről érkező nagy, terepasztal kiegészítőket gyártó cégek jelentik.

A Viessmann most először mutatkozik be egy nagy standdal és makett összeszerelő interaktív helyszínnel. Itt a bátrabb, kezdő modellezők is kipróbálhatják magukat egy kisebb épület összeépítésében, de aki a terepépítés trükkjeire kíváncsi az is lehetőséget kap a terep-építőanyagok kipróbálására a Vasútmodell-Centrum jóvoltából.

2015-ben a kisebb, hagyományos terepasztalokra helyezzük a hangsúlyt a kiállításon. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek modulrendszerű asztalok, csupán az előző évhez képest kevesebb lesz látható belőlük, de még így is lesznek H0, H0e, TT és N építési nagyságúak. Ehhez képest képviseltetik magukat nagyobb mennyiségben, és szélesebb körű építési nagyságokban a hagyományos, “szoba-terepasztaloknak” is nevezett asztalok (0, H0, H0e, TT, N, Z).

A már korábbi években is nagy sikert aratott LGB, valamint a vasúti témájú LEGO® és PLAYMOBIL® mellett egy vájatkormányos versenyautó pálya is látható lesz – idén először a kicsik és nagyok örömére.

A vasúti vitrinmodellek között az igazi ritkaságok, régiségek mellett más közlekedési eszközök, mint például buszok, autók, sőt még sci-fi makettek is láthatók lesznek.

A kiállításon a tavalyi évben nagy sikert aratott kamion és munkagép show 500 m2-en – a 2014-es TEMOFESZT-en “csak” 350 m2-en – fognak dolgozni az RC járművek, körülbelül 20 köbméter földet mozgatva terepet, utat építenek vagy hordják, rakodják majd az építőanyagokat.

A virtuális vasutak kedvelőinek is érdemes eljönni, hiszen a SIMSIG és a TERVEZ2 ismét látványos bemutatóra készül.

Több helyre is lesz olyan terepasztal kihelyezve, amit a látogatók ki is próbálhatnak, valamint a TERVEZ2 szimulátoros csapata is készül egy interaktív újdonsággal.

Az Élő Minivilág Környezetvédelmi Alapítvány IKARUS 280-as csuklósa is kint lesz a rendezvényen, benne a busz hosszával megegyező, a tudatos környezetvédelmet bemutató terepasztalával, amely már önmagában is egy komplex élmény.

A TEMOFESZT ideje alatt is várják a látogatókat a Magyar Vasúttörténeti Park interaktív programjai: kerti vasutazás, kézi és motoros hajtányozás, fordítókorongozás, NOHAB mozdonyon utazás, elektromos kisautózás és a sok régi mozdony, kocsi.

A rendezvény rossz idő esetén is látogatható, mivel a terepasztalok a kőrfűtőházban, fedett helyen lesznek felállítva.

Várunk minden kicsit, és nagyot egyedül, barátokkal, családdal, hiszen a TEMOFESZT egy olyan esemény, amelyen mindenki megtalálhatja kortól, nemtől függetlenül az őt érdeklő régi és új dolgokat, szakmai és játékos formában egyaránt.

A kiállítás a kiállítási napokon 10 és 18 óra között tart nyitva.

Kamerát, fényképezőgépet mindenki hozzon, érdemes lesz, de erről majd később… :)


A VII. TEMOFESZT – Nemzetközi Technikai Modellvasút Fesztivál kiállítói

Hagyományos terepasztalok:

Barna Balázs (N): egy nagyvárosi részlet villamossal, kéregvasúttal, majd egy vidéki részlet következik, és innen folytatva egy kiránduló részlet sík pályával lanofkával, carsystemmel.

Barna Balázs (TT): leírás hamarosan!

Barna Balázs (Z): leírás hamarosan!

Bencs Zoltán (TT): Szeged Rendező pályaudvar és a Kandó Kálmán Gépeszeti Főnökség méretarányos diorámája, működő vasútüzemmel. A pályageometria és az épületek az eredeti tervrajzok alapján készültek. A körfűtőház valamennyi belső helyisége a ’70-es évek állapotának megfelelően berendezett. A dioráma építése 2004 óta folyamatosan történik, újabb részletekkel kiegészítve. A gördülőállomány alapvetően hazai kis szériás modell.

Hosszú János (H0): H0 méretarányú Märklin terepasztal. Hegyvidéki pálya, hidakkal, alagutakkal. Két pályakör, önálló vezérléssel, lehetőség van kézi irányításra illetve a szerelvények automatikusan is futnak, emberi beavatkozás nélkül.

Hosszú János (0e): 0e méretű Märklin Minex kisvasút egy kicsike terepasztalba beépítve. A vasút mellett működő 1:43 méretarányú autóforgalom is üzemel, egy városias környezetbe ültetve.

Gyermekvasutas Vasútmodellező Szakkör (TT): “L” alakú szegmens terepasztal, TT építési nagyságban. A terepasztal egyik része egy bányaváros vasútállomását mutatja be, a hozzá kapcsolódó városrészlettel, fűtőházzal és kisvasúti átrakó állomással. A másik részén egy hangulatos hegyes-dombos környezetben kanyargó vicinális látható, vasútállomással és várrommal. A bányaváros Újbánya vasútállomásán két vasútvonal találkozik egy fővonali jellegű, és a már említett vicinális. A vasútvonalak alagutakban, völgyhidakon és mély sziklaszurdokokban futnak, változatos és izgalmas vonalvezetést követve. A terepasztalon megjelenített “történet” hazai tájon mutatja be, az 1945-től a ’60-as évek elejéig tartó korszakot. A terepasztal területe kb. 5 négyzetméter.
ÉS
TT-s próbapálya a saját fejlesztésű digitális vezérlésünk bemutatására, tesztelésére, továbbá különböző modellvasúti vezérlések, és érzékelőik demonstrálására. Terveink szerint a látogatók kipróbálhatják a vonat irányítását (ingyen), és szakmai információkat is kaphatnak a rendszerről.

Lehoczki Gábor Zoltán (TT): hazai vasutat modellező, felsővezetékkel, gurítódombbal üzemelő terepasztal. Főként a gőzvontatás korát idéző egyedi saját készítésű  rézlemezből készített modellekkel.

Neszt Gábor (H0): fantázia terepasztal, fa szerkezetű híddal, alagúttal, egyvágányú mellékvonallal, valós megállóhellyel: Kistótfalu (65-ös vonal Pécs-Mohács).

Ortó Gyula (H0): a H0 építési nagyságú asztal egy képzeletbeli terepet modellez, ami digitális-analóg elektronikával működik. A több szinten kialakított vágányrendszer fővonala az 5 vágányú Gyulavár pályaudvar állomással, a spirális mellékvonal Gyulavár-felső állomással végződik. Gőzmozdony és dízelüzemű vontatójárművek, hazai és nemzetközi szerelvényekkel az 1915 évektől 1985 évekig bezáróan közlekednek. Az asztal hosszabbik hátsó elemét tájképposzter zárja le, így befejezve a terep összképet.

MLVK – Magyar LEGO®-Vasút Klub (L): LEGO®-vasút terepasztal, magyar állomásokkal, melyeken magyar vonatkozású járművek működő modelljei teljesítenek menetrend szerinti szolgálatot. 1:42 méretarányú modelljeink a második világháború előtti vasút járművektől kezdve az ezredforduló hagyományos szerelvényein át a modern motorvonatokig szépen bemutatják a magyar vasút fejlődését.

Közlekedési és Jármű Technikai Emlékek Alapítvány (0): pénzverdei és más 0-ás méretű magyar gyártású játék vasúti terepasztal a korabeli anyagok felhasználásával.

mindenjáték.hu (G): Playmobil® városka.

Zilah Szabolcs (H0e/H0f): a terepasztal egy képzeletbeli, nagyon hangulatos magyar borvidéket mutat be, melyen kétféle keskeny nyomközű kisvasút is közlekedik. Az érdeklődők a nagyobbik (760mm, H0e) kisvasúttal közelíthetik meg a bakaji dombságot, és magát Bakaj kistelepülését. Majd onnan át tudnak szállni a kisvasút kisvasútjára (600mm, H0f), amely régen kizárólag a szőlészetet szolgálta, ám mára már turisztikai feladatokat lát el.

Modulterepasztalok:

Koszti 11 (H0/H0e): H0e építési nagyságú modulrendszer magyar és német elemekkel a ’60-as, ’70-es évek békés világából.

Horváth Gergely (H0e/H0f): modulok Zilah Szabolcs terepasztalához kapcsolódva.

Liszt Ferenc Eurocity Vasútmodellező Klub (TT): északi Balaton part: Balatonfűzfő, Balatonkenese és Balatonrendező állomással.

Molnár Balázs (H0): Apc-Zagyvaszántó állomás. A 81. vonal Siemens-Halske típusú biztosítóberendezéssel biztosított több vágányú állomása.

Budai Vasútmodellező Klub (N): leírás hamarosan!

Krátki János (H0): modulterepasztal fantázia felsővezetékes állomással. Egy nyílt vonali modullal, egy tárolóvágányos ipari modullal, egy hegyvidéki és egy síkvidéki visszafordítóval.

Vasúttörténeti Alapítvány Vasútmodellező Baráti Kör (H0): leírás hamarosan!

“A pécsi gyors” Vasútmodellező Klub (0e): Gemenci Erdei Vasút modellje. Pörböly, Lassi, Gemenc-Dunapart állomások és Vadetető, Malomtelelő megállóhelyek makettjeivel, az eredeti járművek modelljeivel.

Széchenyi Vasútmodellező Klub (H0e): H0e modulrendszerünkön a magyar gazdasági vasutak világát modelleztük le a ’70-es évek hangulatának megfelelőlen, egyfajta görbe tükröt állítva az akkori korszaknak. Moduljainkon számos apró, humoros jelenetben szembesülhet a szemlélődő eme letűnt kor emblematikus elemeivel, illetve a benne élt emberek mindennapjainak részleteivel, méghozzá több új, idén debütáló elemen is.

Péterfi László (G): G méret, LGB kerti vasút. 160 méter hosszú. Mindig más formában összeállítva a lehetőség szerint. Bővített állomás és kiszolgáló egység.

Sima Zsolt (0): A kiállítás anyag 0 méretarányban 1914-től napjainkig 00 spur kiegészítőkkel, amik szintén ’30-as évekbeliek.

TrainModules (H0): H0 (1:87) méretarányú terepasztalunk fantáziamodulokból áll, melyek a hazánkban is megtalálható növényzetet, állomásai pedig bányák, kisebb települések vasútállomásait idézik. A tájat hegyek és völgyek váltakozása, valamint egy csodás viadukt teszi még változatosabbá. A H0 méretarányú vonalak mellett egy H0e keskeny nyomközű szakaszt is megcsodálhatnak a látogatók, mely egy bányarendszer részeként üzemel.

TnT Vasútmodell Bt. (H0): Német, mellékvonali, nem villamosított vonal várral, tóparttal, kőbányával, sport reptérrel. ’60-as, ’70-es évek (9,5 m). Német nem villamosított fővonali pályaudvar, rendezővel, előtérben lakóteleppel. Folytatásban hagyományos kisváros kirándulóhellyel (10,5 m). Német belváros, négypályás villamos forgalommal (8,5 m).

További kiállítók:

Magyar RC Kamion Rajongók Klubja: leírás hamarosan!

TerVez2 Vasútforgalmi Szimulátor: leírás hamarosan!

Váltógyártó: egyedi építésű váltók – technikai bemutató.

KalandRover: leírás hamarosan!

Simsig.hu KLUB: virtuális vasút

Umhauser Ferenc: analóg és digitális slotcar

Vitrinben kiállított anyagok:

Györei László: vasúti relikviák, mint gőz, villany, dízel mozdony alkatrészek, kocsi és mozdony táblák, lámpák, telefonok.

Horváth Gergely: Kinder tojás vonatok 1980-tól napjainkig.

Horváth Szabolcs: többségében 1:87-es méretarányú járművek, főleg BKV-s buszmakettek. Ezeken kívül egyéb 1:87-es járművek, (rendőrség, mentők, posta, kukásautó, taxik), és kisebb méretű dioráma.

Hosszú János: régi Märklin, és más mozdonyok, kocsik és egyéb járművek.

PoschModell: saját gyártású vasútmodellek, terepasztal-kiegészítők.

Simon József: leírás hamarosan!

Tóth József: saját, fából készült hajók, és egyéb makettek.

Umhauser Ferenc: 1/32-es és 1/24-es méretű modell autók (slotcar).

Putz Attila: leírás hamarosan!

Hozzászólások lezárva.