TEMOFESZT 2016 – Egyéb résztvevők

Józsefvárosi Rádióklub

A rádióklub a kitelepülések alkalmával rendszerint egy rövidhullámú rádiót telepít, hosszabb antennákkal és ha van rá lehetőség egy függőleges antennával is forgalmazunk. Ilyenkor bemutató összeköttetéseket létesítünk, általában előre nem megbeszélt (véletlenszerű) összeköttetések ezek. Van olyan, hogy egy-egy rádióamatőr átjátszó állomáson jelezzük, hogy elérhetők vagyunk valamelyik frekvencián, és kérünk, keresünk partnereket, akik a bemutató összeköttetésekhez csatlakoznak, megszólítják az érdeklődőt, esetleg kérdeznek tőlük valamit, például: mi a kedvenc színe, állata, és hasonló.Ezek mellett, egyéb technikai információkkal is készülünk. Gyakran viszünk magunkkal érdekes állomásokkal készült összeköttetéseket igazoló lapokat (QSL), folyóiratokat.

Kis teljesítményű rádiókkal is készülünk, amikkel szinte látótávolságban lévő vendégek közötti beszélgetéseket csinálunk, hogy érezzék, milyen, amikor valaki egy mikrofonba beszél, hogyan hallja a barátját, és néhány szakmai tanácsot is adunk ehhez. Igyekszünk betartani az általános szabályokat, de mindig bemondjuk, hogy ez egy kísérleti összeköttetés, jelezzük, hogy honnan, milyen eseményről rádiózunk, és hasonlók.

Ha van rá mód, digitális üzemmódokat is bemutatunk, ehhez kell egy számítógép (laptop) is. Szerencsés esetben van partner, akivel magyarul s cseveghet a rádiókészülékhez ülő érdeklődő. A beszélgetések általános témái a rádiókapcsolatok során a földrajzi helyhez, a rádiózáshoz kötődik. Mindig szó esik az illető nevéről, lakhelyéről, az összeköttetés minőségéről, estenként a használt technikai eszközökről és az időjárásról.

FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE

Sör és vasút találkozása = FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE A vasút szeretete gyermekkoromban ragadt rám – Édesapám mozdonyvezető volt, csodáltam, imádtam a hatalmas fújtató gépezeteket, sokat utaztam Apámmal rajtuk, ezek az élmények örökre belém égtek, engem a „… mozdony füstje megcsapott”. A sör… Kedveltem régen is, ám sosem a mennyiséget, hanem a minőséget helyeztem előtérbe. Ha tehettem, mindig valami újabbat vásároltam, részesítettem előnyben. Megfogott a sokszínűségük, a változatosságuk, azt gondoltam, szinte végtelen a lehetőségek tárháza, hisz’ annyi íz, illat, szín létezik. Izgatott, foglalkoztatott, hogyan készülhet ez a csodás nedű? Pár éve a csillagok állása azt mutatta, itt az idő, most – vagy soha. Belevágtunk – megcsináltuk. Egy év alatt felépült FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE. Visszaköszön a vasutas vér, hisz’ a söreink emléket állítanak egy-egy klasszikus mozdonytípusnak, mintaboltunk pedig – a SÖRVÁRÓTEREM –, egy vasúti váróteremre emlékeztet. Az üzem egyszerre korszerű – komoly ipari számítógép vezérli a főzés bizonyos folyamatait –, ugyanakkor megvannak benne a kézműves sörfőzés elemei is; több mint ötven szelepet kézzel állítunk, kapcsolunk, akárcsak egy régi gőzmozdonyon. Csak minőségi – német, belga, amerikai, osztrák – alapanyagokat használunk, nem spórolunk ezek mennyiségével sem, nem gyorsítjuk a gyártás folyamatát, hisz’ az első osztályú termékhez a minőségi alapanyagon, a precíz gyártási folyamaton túl idő is kell. A termékeink érlelési ideje – 0 C-os tartályainkban – minimum 60 nap. Ez manapság nem jellemző. Mi kivárjuk, míg megérik a sör, mert jelmondatunk: MINŐSÉG – KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL SÖREINK

  • M61 NOHAB: A klasszikus India Pale Ale újragondolt változata. Főzéséhez öt fajta malátát és három féle komlót használunk, testes (plato 18,4), igazi férfias sör 6,5% alkohol tartalommal. Jellemzője a komlókeserűség mellett megjelenő intenzív gyümölcsös aroma és illat, melyet egy speciális eljárással, egyedi technológiával – 0 °C-on történő hidegkomlózással – juttatunk a sörbe. Színe – bár szűretlen sör – mégis áttetsző, vörösesen opálos.
  • V43 SZILI: Szabvány szerinti besorolása: Special/Best/Premium Bitter – tehát egy keserű ale, mely szintén Nagy-Britanniából származik. Kesernyés í­zű, üdí­tő hatású sör. Öt fajta malátából főzzük, könnyű, bár 4,5%-os alkohol tartalom mellett a plato értéke 10,7, kevésbé szénsavas, igazi baráti, beszélgetős sör. Rövid idő alatt a hölgyek egyik kedvence lett, mert inkább a maláták gyümölcsös íze dominál, ami háttérbe szorítja a három komló visszafogottan kesernyés ízét.
    Egy hölgy, aki már megkóstolta söreinket, találóan így fogalmazott: „Hogyan lehet a keserű íz ennyire lágy, puha?” – Hát így!
  • 327-139: Édesapám kedvenc mozdonya volt, az emlékére készült ez Stout. Igazi fekete sör – akárcsak névadója, a 327-139 pályaszámú mozdony. A mellékelt kép – Édesapám elmondása szerint – az ötvenes években készült a Hámán Kató fűtőházban, országos mozdony szépségverseny megnyerése után, középen Édesapám.

Hét fajta malátából főzzük, kétféle – német, belga komlóval fűszerezzük -, és belga élesztővel erjesztjük. Igazi csemege, ínyenceknek való. Kávés, krémes a habja, az első kortyérzet édes, ami kesernyésbe vált, melyből kávés íz alakul ki, később ezek az ízek folyamatosan, váltakozva jelennek meg. Testes, erős sör – alkoholtartalom 6,7%, a plato értéke 15,6, -, kizárólag „értőknek”!

Mindezekkel együtt a hölgyek, akik mindhárom sörünket kóstolták már, egyértelműen ezt rangsorolták az első helyre.

Hozzászólások lezárva.