TEMOFESZT 2018 – Összefoglaló

A TEMOFESZT, vagyis a Technikai Modellvasút Fesztivál 2018-ban tizedik alkalommal kerül megrendezésre a lehető legautentikusabb helyszínen, a Magyar Vasúttörténeti Parkban.

Ismét izgalmasan alakul az október a vasútmodellezés szerelmesei számára, hiszen egy hosszú hétvégén át (szombattól hétfőig) a terepasztalok veszik át az uralmat a Magyar Vasúttörténeti Park fűtőházának körülbelül 5000 négyzetméterén. Pontosabban nem csak a terepasztalok, hanem más modellezési ágak – köztük 2014 óta az RC (vagyis rádiótávirányítású) járművek – is képviseltetik magukat Közép- és Kelet-Európa legnagyobb vasútmodell kiállításán, amely immár tizedik alkalommal igyekszik minél átfogóbban bemutatni mindazt, amit a vasútmodellezés magába foglal az építéstől a járműkészítésen át a vezérlésig, persze követve a kor technikai fejlődését. Ebben mintegy 40 kiállítócsapat lesz a segítségünkre Magyarország több pontjáról, valamint Ausztriából, Németországból és Szlovákiából.

A rendezvény egyik célja egyértelműen a szakmai közeg megteremtése, az ország különböző pontjairól, illetve külföldről érkező kiállítók eszmecseréjének segítése és ennek a pezsgő világnak az összefogása, ám ugyanakkor a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a látogatóközpontúságra is, hiszen az esemény nem kizárólag a szakmai közönséget célozza, és nem titkolt célja minél szélesebb körben terjeszteni a modellezés szépségét.

Egészen varázslatos apróságokat képesek a munkájukat büszkén prezentáló kiállítók létrehozni az asztalaikon, akikkel egy kedélyes csevegés alkalmával az érdeklődők megvitathatják a szakmai fortélyokat. A korábbi évek visszajelzéseire reagálva a majd’ minden építési nagyságú terepasztalok mellett ismét lesznek LEGO® elemekből felépített terepasztalok a kicsik (és természetesen a nagyok) legnagyobb örömére.

Több aktív vasútmodellező szakkör és klub is bemutatja a munkáit, ami azért fontos, mert a szakkörök a helyi ifjúságot igyekeznek a modellezéssel megismertetni, így azok számára is hasznos lehet a látogatás, akik maguk is gondolkodnak azon, hogy bár otthon nem tudnának terepasztalt építeni, így találjanak társakat ehhez a nagy munkához.

Két virtuális vasúti szoftver is bemutatásra kerül a kiállítás idején, amelyek a számítógépes programok kedvelőinek (is) számos érdekességet tartogatnak. Ezeket rendre ki is lehet próbálni a gyakorlott, és rendkívül lelkes felhasználók segítségével.

Korábban már szó esett az RC járművekről, amelyek nem kis feltűnést keltenek, amikor gazdáik „sétálni viszik” őket a csarnokban, ezzel is maguk köré gyűjtve a lelkes rajongókat. Nem kevés földet hordanak el a munkagépek, és teherautók a kifejezetten a TEMOFESZT-re tervezett, és felépített területről, amely idén is a nyugati csarnokban kap helyet. Ha az időjárás is úgy akarja, akkor az RC tankok a csarnokon kívül, de ahhoz közel foglalnak majd helyet, hiszen a kültér az ő igazi terepük. Az előző években a csaták nagyon sok látogató figyelmét érdemelték ki, látványban ők sem maradnak alul a korábban említett modellezési formáktól.

Több vitrinben lesznek ereklyék elhelyezve, így azokat is érdemes lesz alaposan szemügyre venni.

A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a TEMOFESZT hangulata valamiképp visszarepíti a résztvevőket (legyen az kiállító vagy látogató) a gyerekkorukba, hiszen a legtöbbüknek voltak vonatai, sőt a szerencsésebbeknek terepasztala is. A legszerencsésebbeknek pedig most is van – állítják a kiállítóink, akik közül évről-évre egyre többen korábbi évek látogatói közül kerülnek ki, amire mi, szervezők nagyon büszkék vagyunk, és nagy megtiszteltetésnek érezzük.

Aki pedig a látottak alapján kedvet kap néhány alapvető elem beszerzésére, annak számos modellbolt lesz segítségére.

Ha össze kellene foglalnunk, hogy kinek, kiknek ajánljuk a TEMOFESZT-et, akkor egyszerűen csak annyit mondanánk, hogy mindenkinek, aki gyerek, vagy valaha gyerek volt. Egyedül, barátokkal, de akár családdal együtt is nagyszerű egész napos (vagy akár többnapos) programlehetőség, hiszen a fűtőház területén kívül, de a Magyar Vasúttörténeti Parkon belül további – a Park állandó kiállítását képező – régi mozdonyok, vagonok is látogathatóak, valamint az interaktív programokra is lehet jegyet váltani, de még egy könnyű ebédért sem kell máshová menni.

Esemény: X. TEMOFESZT – Nemzetközi Technikai Modellvasút Fesztivál
Időpont: 2018. október 20-22. (Nyitva tartás a kiállítási napokon 10 és 18 óra között.)
Helyszín: Magyar Vasúttörténeti Park | H-1142 Budapest, Tatai utca 95.
(A Szervező a programváltoztatás jogát fenntartja!)

A rendezvény múltja, és számok

A TEMOFESZT első három kiállítását 2008-ban, 2009-ben és 2011-ben tartottuk, akkor még az Északi Járműjavító területén. A kiállításon már akkor is látszott, hogy érdeklődésben sem kiállítói, sem látogatói oldalról nem szenved hiányt.

2012-től áttelepültünk a Magyar Vasúttörténeti Parkba, ahol már nem csak a kiállítás, hanem a helyi interaktív programok, és állandó tárlat is segítettek abban, hogy igazi egész napos családi programmá váljon a TEMOFESZT – mindeközben megőrizve a szakmaiságát. Ekkor öt ország kiállítói fogtak össze, hogy bemutassák közös szenvedélyük eredményét, amelyet több mint 8000 látogató nézett meg a kiállítás három napja alatt.

A 2013-as kiállításon sikerült túllépnünk az előző évet mind területileg (3300 négyzetméter), mind a kiállítók számában (hét országból körülbelül háromszázan érkeztek), de még az egyik modulterepasztal hosszában is (400 méter körül). Ekkor üdvözölhettünk először bolgár és lengyel kiállítókat Budapesten. A látogatók száma 10-12%-kal nőtt a korábbi évhez képest. Felméréseink szerint ez a létszám 0 és 70 éves kor közötti emberekből tevődött össze a legnagyobb mértékben.

Mindezek után joggal gondolható, hogy nehéz még több, még jobb kiállítást szervezni, de úgy gondoljuk – mindenféle túlzás nélkül –, hogy sikerült, amihez 2014-től a korábbi, magas minőségben dolgozó terepasztalos kiállítóinkon kívül RC kamionos csapat is csatlakozott, akik egy más területet képviselnek a modellezésben, ám mindenképp üde, és friss színfoltjai lettek a VI. TEMOFESZT-nek.

Az ezt követő években már valóban a Csarnok falait próbáltuk kitolni, de persze ez nem lehetséges, így még inkább a szakmai minőségre helyeztük a hangsúlyt, és a legújabb kiállítási anyagokat válogatjuk évről-évre a TEMOFESZT-re. Ugyanakkor voltak olyan kiállítók, kiállítási anyagok, amelyek legnagyobb bánatunkra évekig kimaradtak. Ilyen például a LEGO®, amely 2018-ban ismét visszatér, hogy kicsiket, és nagyokat szórakoztasson, hiszen ez egy olyan játék, amelyet nem lehet kinőni.

Hozzászólások lezárva.